top of page
Search

Chcete založiť Blog? Pár užitočných rád ako na to v článku #2

[vc_row][vc_column][vc_column_text]V predošlom článku som riešil platformy / systémy, na ktorých je dobré písať blog. V tomto článku dám pár tipov na to čo sledovať na blogu ako pracovať s čitateľom a nejaké ďalšie moje skúsenosti, ktoré sa môžu hodiť. Ide skôr o všeobecnejšie tipy, nejaké marketingové hinty a skúsenosti, ktoré nemusia všetkým fungovať no je dobré sa nad tým zamyslieť.

Získajte pravideľných čitateľov

Najlepšie pre vás je vytvoriť si pravidelných čitateľov, ktorí budú váš blog podporovať a dobrovoľne šíriť. Ako tak spraviť? V prvom rade, musíte písať stále na relevantnú cieľovú skupinu. Pokiaľ váš blog bude raz o móde a raz o online marketingu asi nebudete pravidelne zasahovať rovnakých používateľov a teda nevytvoríte si pravideľných čitateľov. Takže bod číslo jedna na získanie pravideľných čitateľov je: Kvalitný a relevantný obsah na relevantnú cieľovú skupinu. 

Bod číslo dva: Newsletter

Ak už k vám na blog chodia návštevníci snažte sa od nich získať emailovú adresu, nenásilne, ideálne s nejakou pridanou hodnotou. Pred pár dňami mi na FB komentovalo pár ľudí, že ja si násilne pýtam emailové adresy popup oknom. Testoval som viac verzií a aj keď mi to nikto nechce veriť táto je najefektívnejšia na zber emailov a nepocitujem úbytok návštevnosti ani zvýšenie bounce rate.

Ale späť k pridanej hodnote. V prípade blogov je jasné, že ak vám niekto zadá emailovú adresu tak priamo vie čo získa – pravidelný prístup k relevantným informáciam. Preto nie je moc nutné vymýšlať rôzne benefity pre zaregistrovaných v newsletteri, ale automaticky ako pôjdete touto cestou môže to byť ešte efektívnejšie. Čiže ak viete „odmeniť“ používateľov, ktorí sú u vás zaregistrovaní v newsletteri – akokoľvek (obsah pre registrovaných skôr ako bežným používateľom, zľacnené ponuky od partnerov atď) choďte do toho.

Dobrý tool na zapracovanie Newsletter widgetu na vašu stránku je GetSiteControl.com, okrem newslettra je tam kopa iných, ktoré môžete využiť.

Sociálne siete a blogovanie

Nič komplikované pri tejto téme. Využívajte sociálne siete. Ale tak s rozumom.. Pokiaľ existujú skupiny na FB / Google+, v ktorých sa nachádza vaša cieľová skupina a môžete do danej skupiny prispieť svojim článkom, choďte do toho. Ak máte vlastnú FB stránku, raz za čas tam postnite aj článok z blogu. Snažte sa udržiavať na vlastnej FB stránke pomer medzi článkami, ktoré smerujú na váš blog a medzi obsahom, ktorý je priamo na FB resp. inej sociálnej sieti. Obsah, ktorý ostáva na sociálnej sieti má väčšinou väčší engagement a teda dostáva sa k väčšiemu množstvu používateľov čo vám môže pomôcť pri budovaní komunity. Nespamujte moc váš friendlist na súkromnom FB profile pokiaľ tam nemáte veľké množstvo používateľov, ktorí sa o daný tip obsahu zaujímajú.

Ak píšete o biznise je pre vás relevantný LinkedIn? Vyskúšajte si ho.

Na sociálnych sieťach viete jednoducho a pravideľne zasahovať vašu cieľovú skupinu a viete teda ľahko budovať pravideľných návštevníkov a čitateľov vášho blogu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Unikátny obsah

Snažte sa vytvárať unikátny obsah. To už písal asi každý v každom článku o content marketingu. Je jasné, že každá téma už bola prebratá na internete zo všetkých smerov viac krát. Skúste však do každej témy dať svoju pridanú hodnotu. Ak tak budete robiť pravideľne, ľudia budú vyhľadávať váš obsah.

Snažte sa vyhodnocovať

Ideálne všetko čo sa dá. Ak je to možné nainstallujte si Google Analytics a získate základné info o tom ako sa vaši čitatelia správajú na vašom webe, čo najčastejšie čítajú a podobne.

Skúste vytvárať A/B testy – o nich som písal samostatný článok

Používajte tooly, ktoré sú zdarma dostupné: HotJarGetSiteControlKeyWord Planner – na vyhodnocovanie trendov vo vyhľadávaní, Visual Website Optimizer

Používajte obrázky v článkoch, ktoré môžete

Free Fotobanky – aby ste nepoužívali „kradnuté“ fotky

Nesnažte sa iba písať, ale aj počúvajte/čítajte

Komunikujte so svojou cieľovou skupinou, nesnažte sa iba tlačiť svoje články a vlastné názory, ale snažte sa tvoriť diskusiu. Spoločne sa niekam posunúť a vytvoriť ešte kvalitnejší obsah pre ostatných.

Zhrnutie. Komunikujte pravidelne, na relevantnú cieľovú skupinu, jazykom ktorým hovorí vaša daná cieľovka. Snažte sa počúvať nie len písať. Používajte nástroje, ktoré sú dostupné na inšpiráciu, šírenie, vyhodnocovanie a optimalizáciu.

K namakanému blogu aj akémukoľvek inému webu patrí aj namakaná landing page. O tom, ako na ňu, som napísal tuto, prečítaj si.

Ak by si chcel niečo doplniť, tak kľudne do komentárov alebo cokolvek@kamilaujesky.com


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

bottom of page