top of page
Search

Prečo je potrebná kreativita v Performance marketingu?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]V poslednom článku som riešil to čo všetko sa podľa mňa ukrýva pod pojmom Performance Marketing. Ešte raz rýchle zhrnutie na úvod. Performance marketing nie sú iba PPC nástroje, ktoré si vyklikávate a robíte si certifikáty a riešite každý detail v nejakom toole. Performance by mal byť opretý o nejakú stratégiu, mal byť mať dlhodobo určené nejaké smerovanie a logiku.

Na základe toho som rozdelil Performance v predošlom článku na 3 základné časti: Kreativita, Nástroje a nejaké znalosti, nadhľad alebo dostupné informácie.

Dnes spíšem pár bodov, prečo je potrebné zamerať sa na kreativitu aj v Performance. Je jasné, že tu nemôžem spísať univerzálny návod, ako rozmýšľať pri jednotlivých kampaniach a klientoch, ale skôr spíšem nejaké body prečo je vždy dobré zamyslieť sa „out of the box“.

Odlíšenie sa od konkurencie

Či už sa bavíme o Google Search kampaniach, alebo Facebookových postoch, ktoré sú boostované, alebo akejkoľvek reklame je jasné, že každý by vo svojom segmente chcel byť niečim iný aby sa odlíšil a aby si potenciálny zákazníci vybrali práve jeho.

Ako sa dá odlíšiť v Performance?

Určite existuje viacero spôsobov ako sa odlíšiť ja by som spomenul dva hlavné:

  1. Komunikačný koncept a štýl, ktorý máte definovaný

  2. Využitie netradičných formátov

Komunikačný koncept a štýl, ktorý máte definovaný

Veľakrát som sa stretol s tým, že kreatívna agentúra pripravila zaujímavý koncept a v mediálnej stratégií boli zahrnuté aj PPC tooly, ktoré už neriešila priamo tá kreatívna agentúra. Častokrát sa stalo, že texty a formáty, ktoré sa dali využiť pri kampani mohli byť napísané alebo vybrané efektívnejšie a teda kampaň mohla celkovo lepšie performovať. Nestalo sa tak kvôli nekomunikácii dvoch rôznych agentúr, ktoré má klient, kreatívnej a Performance prípadne Mediálnej agentúry.

Je jasné, že super kreatívny koncept komunikácie najlepšie pripraví kreatívna agentúra, no netreba zabúdať aj na skúsenosti ľudí z Performance prípadne Mediálnych agentúr, ktorí zase vedia, ktoré formáty na aké ciele kampane sú dôležité.

Zároveň keď sa vymýšľa komunikačný koncept tak nie vždy sú si kreatívci alebo priamo klient vedomí všetkých možností ako sa bude dať komunikácia v rámci online použiť a tak teda nemusí byť využitý potenciál naplno. Preto je najlepšie keď spolu komunikujú viaceré agentúry, prípadne „špecialisti“ z rôznych odvetví v rámci online a zdieľajú si svoje know-how. Môžu sa tak odlíšiť od konkurencie už len tým, že si povedia vzájomne ako sú jednotlivé myšlienky myslené a ako sa dajú v rôznych online možnostiach využiť.

Využitie netradičných formátov a kanálov, alebo využitie tradičných kanálov netradičným spôsobom

Opäť rovnaká situácia akú spomínam vyššie. Kreatívna agentúra, prípadne klient nemusí vždy vedieť aké sú všetky možnosti v rámci online formátov a aké netradičné prvky sa dajú využiť. Preto je zase najlepšie vytvoriť čo najefektívnejšiu diskusiu v rámci vytvárania kampaní so všetkými ľuďmi, ktorí budú do kampane zapojení.

Budovanie Brand Awarenessu

Je úplne jasné, že keď sa odlíšite od konkurencie ste ľahšie zapamätateľný. S tým úplne prirodzene stúpa aj znalosť vašej značky. Veľa klientov a agentúr si neuvedomuje jednu dôležitú vec a to tú, že čím lepšie máte zvládnutý Brand Awareness značky tým efektívnejšie máte všetky Performance kampane. Veľa klientov si neuvedomuje, že klasický Performance má svoje limity, na ktoré natrafíte a skôr či neskôr budete musieť pristúpiť aj k vytváraniu Brand Awarenessových aktivít.

Budovať Brand Awareness sa dá aj lacnejšie ako veľkými brandovými kampaňami. Stačí si zobrať príklady z Inbound Marketingu kedy dokážete budovať BA značky v podstate zadarmo. (Stačí len keď obetujete veľa času, ktorý samozrejme nie je zadarmo, ale aspoň nemáte priame náklady na kampaň)

Výkon sa dá docieliť aj kreatívnymi kampaňami.

Túto vetu verím, že už všetci berieme úplne vážne a pravdivo. Kedysi na SK trhu prevládali myšlienky o tom, že kreatívne kampane sú iba pre veľkých zadávateľov a hlavne na podporenie Brand Awarenessu značiek. No v dnešnej dobe digitálnych možností sa dajú kreatívne kampane riešiť stále lacnejšie a stále efektívnejšie a merateľnejšie. Čiže dokážeme priamo vyhodnocovať aj kreatívne kampane, že či majú reálny dopad na predaj tovaru a aký konkrétne. Preto môžeme s určitosťou povedať, že kreatívne kampane dokážu predávať a často krát lepšie ako čisto Performance nástroje, ktoré používame každý deň.

Ako vytvárať kreatívny Performance?

Neexisujte univerzálny návod na to ako vytvoriť niečo kreatívne čo bude mať dopad na reálny predaj. Ako som už spomínal vyššie, určite najlepší prvý krok bude keď sa nebudete brániť hodnotným diskusiám rôznych špecialistov. Určite kombináciou ich skúseností a ich rozmýšľaním vytvoríte niečo iné. V prípade, že nemáte agentúry, ktoré za vás riešia kreatívu alebo Performance by som povedal, že stačí myslieť out of the box.

Každá značka a firma môže riešiť Performance kreatívnejšie ako konkurencia. Nepotrebujete veľké budgety, ani super šikovných ľudí. Stačí sa len zamyslieť nad vašou značkou, firmou trošku z nadhľadu, popremýšľať nad tým ako rozmýšľa vaša cieľová skupina a čo by ich mohlo zaujať. Kreatívna môže byť aj reklama v Google Search. Stačí napríklad zvoliť netradičné cielenie na rovnakú cieľovku akú ste cielili doteraz, len na nich budete trošku inak komunikovať.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Príklady kreatívnych kampaní, ktoré mali reálny dopad na predaj:

Squatty Potty (Firma založená v roku 2011 a má 6 zamestnacnov): 

Stačilo jedno video na zabezpečenie nárastu návštev na webe o 13 000%. Zvýšenie predaja: Vypredaný produkt a vytvorené „spätné“ objednávky na niekoľko týždňov dopredu.


ROM (Príklad väčšej spoločnosti)

Typická Rumunská tyčinka, ktorá si zvýšila predaje v kamenných predajniach o 79% vďaka jednej kreatívnej kampani:


To sú len dva príklady z mnohých, kedy sa podarilo kreatívne reálne zvýšiť predaj a teda zabezpečiť Performance. Nikdy by ste podobný výsledok nedosiahli klasickými Performance nástrojmi, na ktoré sme zvyknutí. Preto je dobré sa niekedy zamyslieť viac z nadhľadu.

Tento článok bol druhým dielom o Performance Marketingu 2016. V prvej časti som ukázal schému ako vnímam Performance Marketing ja v roku 2016:


V ďalšom článku si prejdeme TOOLS – teda nástroje, ktoré by ste mali poznať, ale zároveň aj to ako by ste k nim a informáciám o nich mali pristupovať.

Máte skúsenosť s peknými kreatívnymi príkladmi, ktoré mali reálne dopady na predaje? Dajte do komentára link alebo info o kampani.

Okeej, už viete, prečo je v performance marketingu potrebná kreatíva. Viete, prečo by mala vaša online stratégia obsahovať video content?


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

bottom of page