top of page
Search

Vaša téma #1 – Instagram Reklama

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Svoj blog som presunul na vlastnú doménu www.kamilaujesky.com a zároveň s tým som pridal do spodnej časti home page formulár, cez ktorý mi môžete napísať otázku resp. tip na tému, ktorá sa týka online a chceli by ste aby bola rozobraná nejako detailnejšie.

Kľudne mi môžete dať feedback na celý web + ak chcete nejakú tému rozoberať vyplnte už spomínaný formulár.

Hneď prvý deň po spustení som dostal prvé otázky ohľadom instagramu:

FB pridal funkcionalitu Instagram pri nahadzovani reklam. -musi mat klient instagram ucet? -ak nie pod akou hlavickou sa bude reklama zobrazovat? -na zaklade akych parametrov je vhodne instagram kampan vyhodnocovat -pre aky typ kampani je vhodne nechat zapnuty iba instagram? (ak to vobec je vhodne) + celkovy pohlad na tuto novinku

Nižie prikladám moje odpovede:

-musi mat klient instagram ucet?

EDIT:

Pôvodne som tu písal, že musíš mať Instagram účet na to aby si dokázal vytvoriť reklamu na Instagrame cez FB. Zmiatlo ma to, že som mal prepojený FB Ads Account a Instagram účet. V tom prípade ti Facebook nedovolí vytvoriť reklamu iba cez FB stránku. Ak však nemáš prepojené tieto účty tak môžeš vytvoriť reklamu na FB cez Facebook stranku, ktorá sa potom zobrazuje aj na Instagrame.

Logickejšie a lepšie z pohľadu efektivity je však pre mňa vytvoriť reklamu Instagram účtom pretože relevantnou reklamou môžeš priamo na Instagrame získať nových followers a pracovať s nimi ďalej „zadarmo“.

Keď chceš pridať svoj Instagram acc do Business Managera na FB návod je tu: https://www.facebook.com/business/help/898752960195806 v prípade, že nemáš Business Manager na FB môžeš svoj Instagram Acc pridať ku svojej FB stránke: https://www.facebook.com/business/help/898752960195806

-ak nie pod akou hlavickou sa bude reklama zobrazovat?

Reklama sa bude zobrazovať pod hlavičkou FB stránky, ktorú vyberieš pri vytváraní reklamy. Odporúčam však vytvoriť reklamu priamo Instagram účtom.

-na zaklade akych parametrov je vhodne instagram kampan vyhodnocovat

No to záleží od toho aký máš cieľ kampane. Pokiaľ ide iba o zvyšovanie awarenessu na relevantnú cieľovú skupinu tak môžeš kľudne vyhodnocovať reach a cenu za jedného zasiahnutého používateľa a porovnať si to s ostatnými systémami.

Ak máš za cieľ získať relevantnú návštevnosť z nového zdroja tak si porovnávaj určite CPC, ale vyhodnocuj určite aj správanie používateľov na tvojom webe. Používateľ, ktorý príde na tvoj web z Instagramu sa môže správať inak ako používateľ v rovnakej cieľovej skupine, ktorý prišiel z Facebooku.

Ale určite v prvom rade záleží na tom aký máš cieľ s reklamou a až potom sa môžeme baviť o tom, ktoré metriky vyhodnocovať.

-pre aky typ kampani je vhodne nechat zapnuty iba instagram? (ak to vobec je vhodne)

Neviem, že či je nejaký špeciálny dôvod nechať bežať kampaň iba na Instagrame keď cieľovú skupinu môžeš zasiahnúť aj inde. V prípade, že by si dlhodobo mal nižšie ceny a kampaň by ti vo všeobecnosti vychádzala efektívnejšie iba na Instagrame tak by som to zvažoval.

Jediný dôvod, ktorý ma napadne je keby si sa vyhral kreatívne s kampaňou a mohol by si sa potom oháňať tým, že si na Instagrame vytvoril to a to a dosiahol to a to, bez použitia iných médií.

+ celkovy pohlad na tuto novinku

Celkovo pohľad. Zatial je reklama na Instagrame na Slovensku v plienkach, čo znamená: Používatelia nie sú na Instagrame otrávený reklamou = môžeš dosahovať lepšie výsledky ako inde. Zároveň keďže tam nie je taký pretlak tak cena vo všeobecnosti je na Instagrame nižšia.

Instagram má celkom slabý reach zatial nejakých 240 000 používateľov čo nie je veľa, ale zároveň na SK pomery už pomerne dosť. Ale veľké reachové kampane tu asi robiť nebudeš.

Každopádne je to nová možnosť ako sa kreatívne vyhrať a osloviť používateľov. Treba si však uvedomiť, že nie každá značka má svoje miesto na Instagrame. Instagram je viac imidžové médium s pekným zujímavým contentom. Pokiaľ toto klient nedokáže zabezpečiť nemusí sa na silu tlačiť na Instagram.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ešte na záver môj doplnok k Instagramu: 

Iba vybrané typy reklám na FB podporujú aj Instagram Ads. Konkrétne sú to: 

Page Post Engagement* Clicks to Website Website Conversions* Mobile App Installs Mobile App Engagement* Video Views

*FB uvádza, že reklamné typy, ktoré sú označené hviezdičkou postupne prichádzajú a nemusia byť aktívne pre všetkých.

Ako vytvoriť Instagram Ads:

Power Editor:

Klikni na Manage Ads a následne na vytvorenie reklamy:


Vyplníš základné údaje.

V ďalšom kroku sa v lavom menu preklikni na Ad Set, v ktorom si vyberieš kde sa ti má reklama zobrazovať: (Okrem toho si tu určuješ budget, timing, audience a v pravo vidíš aký máš potencial Reach.)


Klasický Facebook Ad Creation:

V klasickom vytváraní reklám ti pri jednotlivých formátoch vybehne hláška, že je dostupný Instagram.


A potom klasicky postupuješ a nižšie si vyberáš placement reklám kde si zvolíš aj Instagram Account, ktorý sa má zobrazovať pri reklame na Instagrame.

Facebook ponúka dobre spracované info o Instagram Ads: https://www.facebook.com/business/help/976240832426180/

Prečítaj si pokračovanie série Vaša téma, kde odpovedám na ďalšie otázky ohľadom Instagramu, Twittru a Generácie Y.

 Ak máte niečo čo by ste k Instagramu doplnili – kludne komentár / email. Ak máte tému, ktorú chcete rozobrať napíšte tiež. hello@kamilaujesky.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

bottom of page