top of page
Search

Chcete založiť Blog? Pár užitočných rád ako na to v článku #1

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mám pre vás pár praktických tipov ako začať a na čo si dať pozor pri vytváraní blogu. V článku sa dozviete jednoduché technické rady, ktoré sa vám môžu zísť pri výbere platformy, ktorá je ideálne pre váš blog. Zároveň v druhom pokračovaní článku je pár tipov, na ktoré sa zamerať z marketingového pohľadu.

Mal som už viacero vlastných webov, vytváral som pre rôznych klientov weby aj s blogmi a celkovo už som ich videl veľa preto verím, že tu budú užitočné a praktické informácie.

V dnešnej dobe veľa klientov prechádza na vytváranie obsahu na svojom webe. Samozrejme je tu aj stále veľké množstvo ľudí, ktorí chcú blogovať, ale nevedia ako začať, prípadne už majú blog, ale nie sú spokojní s jeho funkcionalitou alebo dizajnom.

Pokúsim sa spísať jednotlivé výhody a nevýhody rôznych nástrojov na blogovanie + skúsim dať aj nejaké užitočné tipy.

V prípade, že máš niečo čo by si doplnil/a napíš do komentu alebo na mail hello@kamilaujesky.com rád získam info aj o vašich skúsenostiach a prípadne môžem do článku doplniť nové info.

Článok je rozdelený na 2 časti:

Na akej platforme v dnešnej dobe písať blog? – tá sa nachádza nižšie

Všeobecnejšie info k blogu – samostatný článok o rôznych marketingových a technických tipoch

Ešte na úvod, že vlastne prečo je dobré písať blog. Ak dokážete ako jednotlivec / firma generovať obsah, ktorý má reálnu pridanú hodnotu pre vašich potenciálnych klientov určite si vytvorte blog. Blog resp. obsah, ktorý budete generovať vám môže vytvoriť nové obchodné príležitosti. Zároveň dokážete posilniť svoje meno vo vašom segmente a tým aj podporiť rozhodnutia ľudí, ktorí budú uvažovať, že či si pre konzultáciu, biznis alebo čokoľvek iné vybrať práve vás.

Dôležité je vytvárať obsah, ktorý je relevantný pre vašu cieľovú skupinu, má už spomínanú pridanú hodnotu a zároveň by mal byť určite unikátny.

Na akej platforme v dnešnej dobe písať blog?

V dnešnej dobe existuje veľa možností, cez ktoré dokážete vytvoriť plnohodnotný blog. Každá má však aj nejaké svoje nedostatky. Aká platforma resp. systém je najlepší na využitie pre váš blog?

V prvom rade záleží na tom čo reálne od blogu očakávate a ako ste technicky zdatní a zároveň a samozrejme aj akí ste detailisti. Napríklad – tento môj blog, na ktorom je tento článok som mal spravený za cca 3 hodiny. Samozrejme som sa potom ešte tri dni „hrajkal“ s detailami a keby som bol naozaj veľký detailista tak sa môžem hrať doteraz. Netreba to však preháňať a lepšie je zamerať sa na vytváranie obsahu ako vyšperkovanie si stránky do úplných detailov.

Takže ešte raz. Na akej platforme písať blog? Poďme postupne:

WordPress

Najznámejší free systém, cez ktorý dokážete vytvoriť blog, ale aj komplexné stránky. WordPress ponúka jednoduché intuitívne rozhranie, cez ktoré dokážete vytvárať obsah, upravovať základné informácie na stránke.


Inštalácia WP

Ak by ste sa rozhodovali pre WP uľahčenie pre vás môže byť aj zakúpenie hostingu vo WebSupporte. Neviem ako fungujú iní poskytovatelia hostingu, ale v prípade, že máte hosting vo WebSupporte, inštaláciu WP spravíte priamo cez ich admin pár kliknutiami. Nepotrebujete žiadne programátorské skills.

Zakúpenie domény, hostingu a inštalácia základnej témy na WP vám môže zabrať tak 15 minút (pár dní dozadu som kupoval novú doménu, hosting a inštalloval som WP všetko som to riešil cez WebSupport a zabralo to naozaj 10 minút aj so zaplatením a všetkým okolo)

Na WP existuje milón rôznych tém, čiže ak nepotrebujete unikátny dizajn dokážete ušetriť aj na tejto časti.

Odporúčam Themeforest.net – tu nájdete veľké množstvo tém, pred aj po kúpe máte dostupný support priamo od developerov danej témy, čiže ak vám niečo nie je jasné alebo si neviete rady, tak vám to radi a ochotne vysvetlia.


Po zakúpení témy je potrebné ju nainštalovať (upload .zip súboru a téma sa automaticky nainštaluje)


Po nainštalovaní zakúpenej témy možete priamo v admine WP využívať funkciu “Theme options”.

V tejto možnosti v menu dokážete upravovať zakúpenú tému bez akejkoľvek schopnosti programovania. Táto funkcia je pre každú tému individuálna. Niekde máte základné možnosti (názov blogu, upload loga, zmena farbonosti témy, zmena fontov, základné seo) a v niektorých idete úplne do detailov s tým, že viete pomeniť napríklad aj CSS súbor.

Screen z mojho Theme Options


Ďalšou veľkou výhodou WP je existencia obrovského množstva pluginov. Či už na zbieranie leads (Plugin na prepojenie s Mailchimp-om), Google Analytics alebo Share buttony, Fb komentáre, SEO pluginy a rôzne funkcie, ktoré dokážete na svoj blog pridať bez toho aby ste museli niečo programovať. Zase, ale platí, že pluginy majú svoje možnosti obmedzené a ak chcete niečo customizovať už je potrebný zásah do kódu.

Nevýhoda WordPressu môže byť vtedy keď chcete niečo customizovať úplne podľa seba. Ak nie ste doma v programovaní môžu vám zmeny vo WordPresse robiť problém a už budete musieť platit za programátora.

Čiže zhrnutie WP:

Výhody:

Jednoduchá inštalácia

Veľké množstvo tém a pluginov, ktoré sú free prípadne za minimálny poplatok

Veľa programátorov sa jednoducho orientuje vo WP (v prípade, že potrebujete custom zmeny)

Možnosť vytvoriť okrem blogovej stránky aj prezentačný web alebo komplexnú stránku a customizovať ako len chcete

Nevýhody:

Ak chcete customizovať potrebujete programátora

Časová náročnosť: 15 min – 2 hodiny inštalácia custom zakúpenej témy bez zásahov. Ak idete customizovať môže to trvať v kľude aj niekoľko dní.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Blogger.com

Blogger, je systém od Google, na ktorom ešte chvílu bude bežať aj môj blog. Je to jednoduchý systém, v ktorom máte základné funkcie.


Písanie článkov – klasický grafický editor, v ktorom si upravujete text ako vo worde napríklad. 

HTML úprava článkov  – dobré pre vkladanie YT videí a podobne.

Štatistika – základná štatistika návštevnosti a čítanosti jednotlivých článkov.

Priame prepojenie s Google AdSense – ak chcete na blogu zarábať reklamou, tak je to ideálny spôsob.

Systém je free a ponúka vám aj doménu blogpost.sk / com.. Čiže nepotrebujete kupovať doménu ani hosting čo pre začínajúci blog môže byť určité šetrenie penazí a času s vytváraním. (Môj blog je kamilaujesky.blogpost.sk). Keď si vytvárate blog zadávate jeho názov a zároveň aj url adresu, na ktorej bude blog fungovať.

Výhoda je prepojenie s vašim Google účtom. Nepotrebujete si vytvárať ďalšie loginy, ale všetko máte pod svojim Google účtom.


Na Blogger existuje tiež množstvo tém – určite nie však také veľké ako na WordPress.

Tu sú nejaké linky na témy: http://www.mybloggerthemes.com/https://gooyaabitemplates.com/ .. ale tak Google.com a ideš.

Témy na blogger majú menej moderný dizajn a celkom obmedzenú funkcionalitu.

Keď si nainštallujete tému na blogger je veľmi pravdepodobné, že ju budete môcť upravovať už iba v kóde.. A aj ten kód je napísaný zvláštne, čiže ak ovládate nejaké základy programovania tak vám to aj tak celé nemusí fungovať tak ako si predstavujete.

Prepojenie (prepojenie myslím vloženie do kódu) s rôznymi online nástrojmi ako napríklad MailChimp, HotJar a podobne môže pri niektorých témach vyvrárať problémy a zle zobrazovať stránku prípadne ju zle načítať. To je aj dôvod prečo tento môj blog preklápam na WordPress a vlastnú doménu.

Nie sú priamo dostupné žiadne “natívne” pluginy, ktoré môžete jednoducho nainštallovať na blog. Čiže ak chcete na blog pridávať nejaké špeciálnejšie funckie (špeciálny v tomto prípade je aj like button) tak je to oveľa komplikovanejšie ako v prípade WordPressu.

Výhodou Bloggeru môže byť ešte aj to, že ak už si na tomto systéme vytvoríte nejaký obsah dokážete ho jednoducho exportovať a importovať napríklad do WordPressu.

Tak isto existuje jednoduchý návod ako spraviť url 301 presmerovanie na wordpress pre zachovanie čo najlepších pozícií v Google search. Stačá nainštalovať tento plugin: https://wordpress.org/plugins/blogger-301-redirect/ a v ňom potom priamo vidíte aj návod. Ja som to akurát doriešil na svojom blogu a funguje to:

stará URL adresa: kamilaujesky.blogspot.sk/2015/10/ako-robit-ab-testing-1.html a automaticky vás presmeruje na kamilaujesky.com – kde už bežím na WordPresse.

Zhrnutie Blogger:

Výhody:

Šetrenie času a nákladov na doménu a hosting (doména vasblog.blogpost.sk)

Jednoduchosť

Nevýhody:

Nemoderný dizajn

Komplikované úpravy a prepájanie roznych online nástrojov

Časová náročnostť: 5 – 15 minút

Medium.com

Online nástroj na písanie blogu. Nepotrebujete žiadnu inštaláciu ani doménu. www.medium.com/@kamilaujesky Stačí sa zaregistrovať a začať písať články.

Tento tool vám umožnuje písať blogy priamo online. Veľkou výhodou Medium.com je jeho dizajn (Facebook Notes sa inšpirovali). Články na Medium.com vyzerajú profesionálne, čisto a moderne.

Výhodou a možno aj nevýhodou je to, že Medium.com si vytvára vlastú “sieť” blogov a snaží sa ju držať vo vnútry. Po registrácii na Medium.com môžete followovať rôznych bloggerov, byť followovaný a likeovať články.

Zároveň to znamená, že na Medium.com nedokážete robiť zásahy do kódu a ani pridávať žiadne like buttony, share buttony a podobne. Budete si musiet preto vystačiť s lajkovaním, ktoré má Medium.com nastavené pre prihlásených používateľov a so štatistikami, ktoré vám ponúka v admine.


Znamená to teda, že blog sa môže pomalšie a komplikovanejšie šíriť, kedže používatelia nemajú buttony, na ktoré sú zvyknutí k dispozícii.

Blog sa píše jednoducho a intuitívne, nedokážete robiť úpravy v HTML a ponúka základné formátovanie


Tak ako aj v ostatných nástrojoch dokážete pridávať značky k článkom vďaka ktorým vás používatelia môžu vyhľadať aj priamo na Medium.com.

Medium.com odporúčam ako vhodný doplnok k inej platforme, na ktorej blogujete primárne. Zároveň pre vás môže mať Medium.com väčší potenciál v prípade, že píšete články v angličtine (komunita používateľov, ktorí hovoria anglicky a vyhľadávajú články o rôznych témach je výrazne vyššia)

Zhrnutie Medium.com:

Výhody:

Nie je nutná inštalácia ani doména

Moderný dizajn

Komunita používateľov

Nevýhody:

Obmedzené šírenie obsahu

Nemožno customizovať

Časová náročnostť: 5 – 15 minút

LinkedIn.com

Pracovná sociálna sieť, ktorá okrem pracovních connections ponúka aj veľmi dobrú blogovaciu platformu.

Keď sa prihlásite do LinkedIn-u hneď na úvodnej obrazovke máte možnosť pridať status, upload photo alebo pridať post.


Pridať post znamená, že vytvoríte dlhší článok, do ktorého viete vložiť fotografie, linky a veľa obsahu. Formátovanie funguje veľmi podobne ako Medium.com


Oproti Medium.com má LinkedIn post veľkú výhodu v tom, že je väčšia pravdepodobnosť, že aj na Slovensku či v ČR sa váš obsah bude šíriť rýchlejšie. Ak už máte nejake connections na LinkedIne tak všetkým pouýžívateľom príde notifikácia, cez ktorú sa vedia prekliknúť priamo na váš článok.

Článok následne vedia lileovať a zdielať v rámci LinkedInu, ale aj mimo neho na FB alebo Twitter.

LinkedIn zároveň ponúka zaujímavé štatistiky o tom, kto najviac číta vaše články na základe profesie a seniority v danej profesii. Viete si teda jednoducho vyhodnotiť, že či váš blog čítajú pre vás relevantní používatelia.


Preto ak píšete blog, ktorý je B2B orientovaný určite odporúčam využívať aj LinkedIn ako doplnok.

Ja osobne som na LinkedIne testoval aj zdielanie linku na môj blog, čiže som nevytvoril post priamo na LinkedIne, ale zdielal som iba link na kamilaujesky.blogpost.sk – mal som oveľa nižší zásah a engagement ako keď som článok vytvoril priamo na LinkedIne. Zároveň veľa používateľov LinkedInu to robí tak, že vytvorí post priamo na LinkedIne, ale v poste zadajú iba názov článku a do tela článku dajú link na svoj blog aby si zvyšovali návštevnosť. Môže to byť tiež cesta, ale akonáhle ľudia budú lajkovať váš blog na vašej stránke, na LinkedIne sa post nebude šíriť čiže v konečnom dôsledku sa môžete pripravovať o zobrazenia článku.

Zhrnutie LinkedIn:

Výhody:

B2B cieľovka

Jednoduchosť a moderný dizajn v rozhraní, ktoré používatelia poznajú

Štatistiky aký používateľ videl váš článok

Časová náročnost: Ak už máte profil na LinkedIne tak iba vytvorenie postov, ak nie tak registrácia na LinkedIn – do 5 minút.

Facebook Notes

FB dosť výrazne skopíroval funkcionalitu a dizajn Medium.com

Takže v tomto nie je takmer žiadna odlišnosť až na to, že články na FB notes sa zobrazujú v rámci Facebooku. Je teda oveľa pravdepodobnejšie, že sa bude článok šíriť a bude mať vačší zásah a čítanosť. FB notes sú zatial dostupné iba na súkromné profily, čo tiež nie je najväčšia výhoda keď píšete na B2B segment, resp. o niečom čo primárne nemusí zaujímať vašich friendov na FB.

V podstate je to ale dobrý doplnok k plnohodnotnému blogu, ktorý máte na svojej doméne.

Tumblr

V prípade, že chcete pracovať hlavne s obrázkovým obsahom môže byť pre vás táto možnosť najlepšia.

Zaregistrujete sa emailom, heslo a zvolíte si username, ktoré sa potom zobrazuje.


Okrem klasického blogovania je k dispozícii feed, v ktorom viete sledovať obsah, ktorý sa na Tumblr šíri v posledných dňoch. Viete teda jednoducho čerpať inšpiráciu, sledovať používateľov a dlhodobo si vytvárať komunitu, s ktorou budete pracovať.

Na Tumblr existuje opäť veľké množstvo free tém, ktoré si viete aj v kóde poupravovať. Stačí trošku Googliť a témy nájdete jednoducho.

Priznám sa nikdy som Tumblr nejako extrémne neriešil takže ho tu neviem ani detailne rozobrať. Takže budem rád za všetky tipy ohľadom Tumblr, ktoré mi pošlete na tumblr@kamilaujesky.com

Ostatné systémy na Blog:

tomto článku si môžete prečítať o veľa ďalších nástrojoch, ktoré som neskúšal a teda na ne neviem dať nejaký relevantný názor.

Rôzne systémy a online nástroje, cez ktoré si dokážete vyklikať web za 10 minút sú síce fajn na nejakú prezentačnú stránku, no z pohľadu funkcionality budete vždy narážať na obmedzenia, SEO nikdy nebudete mať tak kvalitné ako na ostatných nástrojoch. Čiže v skratke, jasné existuje milión možností, ktoré možno ponúkajú nejakú super vychytávku, ktorú nemá napr. WordPress, ale je to len otázka času kedy niekto vytvorí podobnú funkciu aj pre WordPress.

Určite používajte niečo čo je používané vo veľkom. Môžete tak ľahšie dostávať užitočné informácie, ktoré vám pomôžu posúvať váš blog ďalej.

Ak si si už vybral systém na blog, pozri aj ďalší článok, ktorý ti môže pomôcť v blogovaní.

Ak si myslíš, že som tu niečo nespomenul, čo je dôležité prípadne máš otázky tak môžeš buď priamo do komentárov alebo na hello@kamilaujesky.com


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

bottom of page