top of page
Search

Nezabudnite na Affiliate marketing v roku 2017

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Internetový predajcovia využívajú stále viac online kanálov. Niekedy to bolo o SEO-čku a PPC-čku. No dnes sa k tomu pridávajú možno až desiatky ďalších zdrojov trafficu. Prečo sa teda zabúda na affiliate marketing? Je tu s nami už desiatky (naozaj) rokov a tento čisto výkonnostný kanál už žije aj na Slovensku.

Konverzie, konverzie

Eshopy chcú predávať. Nechcú kliky, zobrazenia a podobné “výkonnostné” formáty. Bez nákupu je návšteva pre eshop viac-menej bezvýznamná. Pri väčšine online kanálov je potrebné riešiť priemernú cenu za klik, čo robia “nakúpení” návštevnici, optimalizovať, sledovať aby to zarábalo. A to si vyžaduje čas a hlavne skúsenosti. Čo vyzerá na začiatku skvelo, môže ľahko skončiť nakoniec v červených číslach.

Affiliate kampaň bez údržby

Ako už asi viete, pri affiliate kampani platí inzerent len za konverziu. Nič iné. Žiadne kliky, zobrazenia, sledovanie efektivity. Ak médium prináša návštevnosť, ktorá nekonvertuje, prečo by mal za ňu inzerent platiť? To affiliate model eliminuje.

Takto postavená kampaň môže byť reálne bezúdržbová. Stačí sa pridať do affiliate siete kde sú tisícky médií, ktoré vedia kampaň umiestniť. Sieť sa postará o správu kampane, helpdesk a to všetko čisto výkonnostným modelom. A funguje to samo. Takáto sieť je napríklad DogNet, ktorú má kamoš Števo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Samozrejme, že je možné kampaň podporiť, robiť akvizíciu nových médií a starať sa o existujúcich partnerov. Ale to je len možnosť, nie podmienka. Poznám veľa kampaní, ktoré sa len pridali do siete a aktuálne pre nich médiá generujú tisícky konverzií mesačne.

Nevýhody?

Zdá sa to byť zázračné, no treba myslieť na pár vecí. Správne a motivujúco určiť províziu, dodať kvalitné propagačné prvky a pravidelne vyhodnocovať predaje. Áno, schvaľovať, lebo inzerent platí len za vybavené objednávky – ak sa niečo vráti, platiť nemusí. Tak isto treba zvážiť, o aký typ trafficu je záujem a nastaviť pravidlá o ochrane značky a podobne. No nie je toho veľa a dá sa to ustrážiť.

Prečo nemajú affiliate kampaň všetky eshopy?

Úprimne, takto postavená kampaň sa hodí skôr na všeobecný retail a produkty, ktoré sa predávajú bežne. Teda elektro, doplnky do domácnosti, kozmetika, doplnky výživy a podobne. Pre “predajcu plastových okien v Nitre” to význam mať nebude.

Celkovo je affiliate vnímaný hlavne na Slovensku ako niečo, čo nefunguje, alebo “u nás” nefunguje. No to už dávno nie je pravda. Predpokladám, že v roku 2017 sa na Slovensku cez affiliate sprostredkuje cez 1 000 000 konverzií. A to už nie je málo a nie je to ani zanedbateľné číslo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

bottom of page