top of page
Search

Rýchlosť webu je kľúčová

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ako sa pozerať na načítavanie stránok

Existujú dva pohľady, ako sa môžeme pozerať na rýchlosť načítania stránok na webe. Prvý pohľad je používateľský, kedy asi naozaj nechceme, aby sa stránka dlho načítavala ľudom, ktorí si chcú u mňa potenciálne niečo objednať. Druhý pohľad je technický pohľad na vec, a to, ako dlhé načítavanie stránok vníma Google, ktorý tiež nechce, aby sa používateľom po kliknutí na nejaký odkaz z vyhľadávania dlho stránka načítavala.

Zákazníci očakávajú, že sa web načíta do 2 sekúnd

Toto číslo mám zo štúdie, ktorú vytvorila analytická firma KISSMetrics a nižšie je priložená aj infografika k nej. Ak si vezmeme, že vo všeobecnosti zákazníci očakávajú načítanie stránok do 2 sekúnd, a ak sa tak nestane, zo stránky s veľkou pravdepodobnosťou odídu bez toho, aby vôbec videli nejaký obsah, môžeme povedať, že načítanie stránok je naozaj kľúčové.

Ako zistíte, ako dlho sa vaša stránka načítava?

Google ponúka 2 nástroje, ktoré sú zadarmo a cez ktoré zistíte, ako je na tom vaša stránka.

Prvý tool je Test My Site. V tomto toole jednoducho zadáte vašu stránku a on automaticky zanalyzuje ako je vytvorená. Google sa tu zameriava hlavne na mobilné zariadenia, kedže stále viac používateľov prichádza na web cez mobil.

Výsledok potom môže vyzerať nejako takto:

Áno, nič moc výsledok, ale ja som teraz redizajnoval web, ešte dolaďujeme detaily 🙂

Teraz ste možno zistili, že vaša stránka sa načítava pomaly. Čo s tým môžete urobiť?

Druhý tool je Page Speed Test od Google, ktorý je presne určený na to, aby ste vedeli podniknúť konkrétne kroky na zlepšenie rýchlosti vašej stránky.

Keď si v tomto toole zanalyzujete stránku, dostanete konkrétne odporúčania, ktoré môžete preposlať programátorom, ktorí keď tieto odporúčania aplikujú, zrýchlia načítanie vašich stránok.

Výsledok môže vyzerať takto:

Veľké obrázky na stránke

Problémom načítania stránok môžu byť aj veľké obrázky na stránke. Štandardne, keď riešite s grafikom, že “pošli mi tie obrázky menšie”, tak ich buď pošle v hroznej kvalite, alebo povie, že už sa viac nedajú obrázky zmenšiť. Na to existuje dobrý tool. Volá sa TinyPNG.com a dokáže vaše obrázky optimalizovať, aby boli menšie, ale stále kvalitné.

Pozrite si infografiku analytickej firmy KISSMetrics ohľadom načítania stránok

V infografike je veľa zaujímavých čísel a faktov o tom, ako používatelia vnímajú načítanie stránok.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

bottom of page