top of page
Search

Vaša téma #2 – Twitter, Instagram, Generácia Y

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Na svojom webe na hlavnej stránke úplne dole mám formulár, cez ktorý mi môže ktokoľvek poslať otázku ohladom online a ja sa snažím dodať relevantnú odpoveď vo forme krátkeho článku. Pred pár dňami mi prišla druhá otázka resp. viac otázok na Twitter, Instagram a čo funguje na generáciu Y a prečo.

Skúsim teda zhrnúť môj pohľad na otázky. Ak máš aj ty nejakú otázku tak mi kľudne napíš cez formulár alebo na hello@kamilaujesky.com. Budem sa snažiť odpovedať v čo najkratšom čase.

Tákže poďme na otázky od Adriany:

Twitter v slovenských podmienkach (tipy a triky)

No. V prvom rade je potrebné si povedať koho chceme cez SK Twitter osloviť kedže sa na ňom nachádza väčšia časť mužov a používatelia sú vo väčšine technicky zdatnejší a používateľov je okolo 150k+

Čiže pokiaľ by sme chceli riešiť komunikáciu alebo kampane, ktoré majú zasiahnuť širokú verejnosť určite Twitter nie je vhodný.

Twitter oficiálne nikde nezverejňuje dáta k SK trhu čiže konrétne údaje sa nedozvieme.

Pokiaľ ideme komunikovať organicky používajte hashtagy. Podľa rôznych case studies Tweety s najväčším engagementom sú tie, ktoré majú do 50 znakov a zároveň hashtag.

Komunikujte s osobami a značkami cez @. Nepoužívajte tento znak na začiatku Tweetov pretože obmedzíte reach iba na vašich followerov, ktorí zároveň followujú označenú osobu / značku. Ak @ použijete napr. v druhom slove už to vidia všetci vaši followers.

Twitter je sociálna sieť, ktorá najviac funguje realtime – čiže počas rôznych eventov, ktoré su vysoko sledované. Ak sa dokážete prirodzene zapojiť do diskusie, ktorá prebieha máte vyhraté.

Nikdy nenúťte využívanie hastagov, ktoré používatelia sami nepoužívajú. Načo vyhadzovať za reklamu, ktorá hovorí o tom aby ste na Twitteri začali používať hashtag #MojaZnackaJeSuper keď automaticky po tom ako vaša kampaň na tento hashtag skončí nikto daný hastah v živote nepoužije? Snažte sa pracovať s hashtagmi, ktoré sú reálne využívané.

Na SK nie sú veľké diskusie čiže to je to skôr taký vhodný doplnok k iným aktivitám.

Prípadne, to môžete spraviť aj kreatívne (treba aj tak myslieť na ten reach na SK trhu) Volkswagen naschval skomolil svoj názov na reklamách počas futbalového zápasu, ktorý sledovalo viac ako 6 miliónov ľudí vďaka čomu zabezpečil obrovské množstvo tweetov, ktoré sa generovali sami.

Ak ide o kampaň cez Twitter. Na SK trhu je potrebné kontaktovať zástupcu. Ja odporúčam HTTPool.cz firma s ktorou aj my spolupracujeme.

Pri kampani je dobré si uvedomiť, že na Twitteri nie je až taký pretlak reklamy, takže môže byť efektívnejšia. Zase treba rátať s danou cieľovou skupinou.

Určite je vhodné vyskúšať viacero formátov a netreba iba naberať followerov pokiaľ nedokážeme pravidelne komunikovať a generovať zaujímavý obsah.

Instagram v slovenských podmienkach (tipy a triky)

Na SK Instagrame sa nachádza cca 340k používateľov z toho cca 150k mužov a 190k žien. Opäť teda nemôžeme hovoriť o nejakom primárnom komunikačnom kanále, ale skôr o doplnku k iným online aktivitám.

V prípade, že ideme vytvárať organický content treba myslieť na to prečo sú ludia na Instagrame. Nezaujíma ich pozerať sa na ďalšie nezáživné posty ako sa postujú na Facebook v brandových farbách, všetko z fotobanky, veľkým fontom nezmyselné citáty, slogany, denné mottá a podobne:

Príklad ako to nerobiť:


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=“.vc_custom_1506520790668{margin-left: -180px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}“ el_id=“bg-lietadielko“][vc_column css=“.vc_custom_1506530421738{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}“ offset=“vc_hidden-sm vc_hidden-xs“][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″ css=“.vc_custom_1507554233307{padding-top: 25px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1506520873059{padding-left: 30px !important;}“]

Dostávaj články na email

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″]








[/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/3″][vc_single_image image=“5855″ alignment=“right“ css=“.vc_custom_1506520374924{margin-top: -80px !important;}“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ale skôr ich zaujíma pekný, unikátny obsah. Čiže v prvom rade si musí firma, značka alebo ktokoľvek, kto chce použiť Instagram ako svoj komunikačný kanál pre biznis, že či je schopný vytvoriť obsah, ktorý zaujme používateľov. Na jednu stranu môže byť vytváranie takého obsahu pomerne náročné, no na druhú stranu ak máte zaujímavý produkt, stačí si nájsť šikovných opinion leaderov a obsah sa generuje prakticky sám.

Príklad ako by to na Instagrame mohlo vyzerať:



Určite nezabúdajte na relevantné hashtagy, ktoré môžu rozšíriť reach. Netreba to však preháňať 30 hastagmi pod každým postom.

Nezabúdajte aj na to, že Instagram už nie je iba o square fotkách, ale dá sa fotit uploadnúť aj portait. Preto môžete vizibilnú plochu rozšíriť a napr. uploadnúť video, ktoré je na šírku. Keď si potom niekto otočí telefón Instagram sa neotáča. Čo znamená že máte takmer fullscreen video/fotku.

Ak to mám teda zhrnúť. Ak chce ísť značka silou mocou na Instagram a nedokáže generovať pekný, kvalitný obsah, nech tam radšej nejde bude to vyhodený čas a tým pádom peniaze. Ak je značka „cool“ tak by pre ňu Instagram mohla byť cesta. Veľmi to záleží na štýle komunikácie.

V prípade, že ideme na Instagrame vytvárať reklamy, určite sa nesnažme používateľom tlačiť do hlavy klasické spoty, ktoré sa púšťajú v TV a teraz sa iba presunuli do online lebo sú tam všetci. Nikoho na Instagrame nebude zaujímať TV spot. Treba vytvoriť unikátny sponzorovaný content pre Instagram, ktorý vôbec nemusí byť točený profesionálnym štábom, ale bude komunikovať ľudskejšie a o to unikátnejšie.

Na záver ešte zaujímavá forma komunikácie: Ilustrovaná rozprávka: https://www.instagram.com/zain_andthedream/ Nevýhoda tohto účtu je v tom, že používatelia vidia celý príbeh iba priamo v účte.

Tak isto fungovali resp. stále na niektorých účtoch fungujú fotky, zložené z viacerých fotiek:


Opäť nevýhoda, že to funguje len na vašom profile, ktorý vidí oveľa menšie množstvo používateľov ako Newsfeed.

Čo funguje na generáciu Y (why)

Video.

Snapchat má najviac používateľov vo veku 18 – 34. Viac ako 100 miliónov daily active users. A čoskoro budeme okrem klasického videa oveľa viac komunikovať aj Live videom. Tak ako nám to už umožňuje FB, Periscope a ďalší.

A na SK to dokazuje aj konuzmácia videa podľa Consumer Barometra:


Ak máš aj ty nejakú otázku ohladom online: hello@kamilaujesky.com.

A teraz, keď už vieš, ako komunikovať na Twittri a Instagrame, budeš si potrebovať túto komunikáciu aj rozdeliť. Ako, čo a prečo je to dobré som písal v článku dávnejšie, čekni to.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

bottom of page